Oldal kiválasztása

[ad_1]

A szaglás igazán kifinomult érzés. A szaglómemória tárolja a legtöbb emléket agyunkban. Például, ha a friss levegő vagy a lédús narancs illatára gondol a természetben. A parfümök azonban befolyásolhatják gondolkodásodat és hangulatodat is. A parfüm eredete az ókorba nyúlik vissza. Egyiptom jelentős parfümexporttal rendelkezett. Görögországban és Rómában illatosított olajokat, kenőcsöket és spray folyadékokat használtak, amelyek nagyon népszerűek voltak. A középkorban Arábia a parfümök hazájának számított, ahol az intenzív fűszeres illatok voltak jellemzőek. Velence évszázadokon át a távol-keleti kereskedelem központjaként működött.

A modern parfümgyártás hagyományai viszont a 16. században kezdődtek. Ma már számos gyártó gyárt különböző áron parfümöket, mint például a jól ismert AVON, Calvin Klein, Giorgio Armani vagy a HUGO BOSS. Egyedi kialakítású palackokban árusítják. Megvásárolható külön-külön vagy készletben. Mennyiségük üvegenként változik. A gondosan megtervezett palackok formája gyakran egy adott márkához kapcsolódik. Az egyedi tervezésű tárgyak szerzői jogi, formatervezési és bizonyos esetekben védjegyoltalom alatt állnak. A parfümök három csoportba sorolhatók, vannak női, férfi és uniszex illatok. A női parfümökre elsősorban a virágos illatok jellemzőek, de lehetnek például gyümölcsösek, keletiesek (meleg, intim hatást keltenek pl. borostyán, tonkabab, vanília), aromásak vagy akár fűszeresek is. A férfi parfümökre általában a hangsúlyosabb fás illat jellemző, amihez citrusfélék és fűszerek is társulhatnak. De népszerű illatok a levendula, a keleti alapanyagok, a dohány vagy a bőr is. Az uniszex parfümök, ahogy a neve is sugallja, univerzális parfümök, vagyis férfiak és nők egyaránt használhatják. Gyakran erős citrusos illat, fás aroma vagy friss illat jellemzi őket.

A parfümök különböző intenzitásúak. Az Eau de Cologne, vagy kölni egy rendkívül könnyű, többnyire frissítő hatású parfüm, melynek tartóssága nem túl hosszú, kb. két óra. Az EDP (Eau de Parfum), más néven illatosított víz, tartósabb, mint a kölnivíz, és különleges alkalmakra ajánlott. Az Eau de Toilette (EDT) vagy „WC víz” mindennapi használatra ajánlott. Az egyedi és utánozhatatlan parfüm, melyből nagyon kis mennyiség is elegendő egy használathoz és hosszantartó illatot biztosít. A parfümöket nem csak a testünkön, hanem a hajunkon is használhatjuk. Ezeket hajparfümöknek hívják. Most, hogy tisztában van a különböző parfümök osztályozásával és tartósságával, már csak néhány lépés választja el attól, hogy megtalálja a „megfelelőt”. Először is el kell döntenie, hogy mit szeretne vásárolni. Teljesen mindegy, hogy magadnak vagy ajándéknak, ha már van tapasztalatod ezen a téren, nagyjából behatárolhatod az illatot, például évszaknak megfelelően választasz. És ugye, itt kezdi el sorban szaglászni őket. Nos, próbálj uralkodni magadon. Egy bizonyos pont után az összes parfüm illata teljesen azonosnak tűnik, mivel a szaglóidegek egy idő után elzsibbadnak. Hasznos tipp! Ha véletlenül úgy érzed, hogy minden a régi, vigyél magaddal pár szemes kávét és szagold meg, egy pillanat alatt kitisztítja a szaglójáratokat. Ha ezt szeretnénk elkerülni, érdemes otthon listát készíteni a kiválasztott parfümök nevével, majd a vásárlás során ezeket kiválasztva permetezzük bőrünk különböző részeire. Igen!

A bőrödön! Soha ne az alapján válassz parfümöt, hogy milyen illata van egy tesztpapíron. Mivel reakcióba lép a bőrével, teljesen más illata lesz. Persze ha férfiaknak vásárolsz, vagy ha férfi és nő vagy, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet, de megoldható. A legtöbb parfümöt mindig az első benyomás (fejillat) alapján szedjük, ezeket az aromákat az orrunk érzékeli először, a többi hozzávalóhoz idő kell. Jobb, ha vársz néhány percet, hogy legalább megbizonyosodj a tartósságáról. Ha megvan a megfelelő illat, érdemes több üzletet felkeresni, hátha belefut egy akcióba. Ha akciósabb vagy kedvezőbb áron csomagban szerzi be, több ezer forintot spórolhat, ha máshol körülnéz.