Oldal kiválasztása

[ad_1]

A rozmaring illóolaj népszerű, és évszázadok óta használják a haj növekedésének elősegítésére és a haj általános egészségének javítására. A rozmaring növény leveleiből vonják ki, amely számos jótékony vegyületet tartalmaz, például antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő szereket és esszenciális zsírsavakat. [source]. Sokan a rozmaringolajat természetes gyógymódként használják hajhullás és hajritkulás ellen, valamint haj vastagságának és állagának javítására. Azt is elmondták, hogy serkenti a hajhagymákat, serkenti a fejbőr vérkeringését, valamint csökkenti a korpásodást és a fejbőr egyéb állapotait.

Szeretne megtudni a rozmaringolaj használatának előnyeit a hajnövekedéshez, és hogyan kell hatékonyan használni? Olvass tovább!

A rozmaringolaj előnyei a haj számára

A rozmaringolajnak jó néhány jótékony hatása van a hajra. Íme néhány:

Elősegíti a hajnövekedést: A rozmaringolaj elősegítheti a hajnövekedés serkentését azáltal, hogy fokozza a fejbőr vérkeringését, és elősegíti az oxigén és a tápanyagok szállítását a hajhagymákhoz.

Javítja a haj vastagságát és állagát: A rozmaringolajban található esszenciális zsírsavak táplálják és erősítik a hajat, javítva annak állagát és vastagságát.

Megakadályozza a hajhullást: A rozmaringolaj antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a hajhullást azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és csökkentik a fejbőr gyulladását.

Harcol a korpásodás ellen: A rozmaringolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek csökkenteni a fejbőr irritációját és a korpásodást.

Csillapítja a viszkető fejbőrt: A rozmaringolaj segíthet a viszketés csillapításában a gyulladás és az irritáció csökkentésével.

Kondicionálja és hidratálja a hajat: A rozmaringolaj puhává, fényessé és egészséges megjelenésűvé varázsolja a hajat.

Csökkenti a stresszt: A rozmaringolaj illata nyugtató hatású lehet, ami segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget, ami hozzájárulhat a hajhulláshoz.

Rozmaring a hajnövekedésért

Egyes tudományos kutatások azt sugallják, hogy a rozmaringolaj jótékony hatással lehet a haj növekedésére és csökkenti a hajhullást. Íme néhány megállapítás:

Egy 2012-ben közzétett tanulmány, amely a rozmaring egerek hajhullásra gyakorolt ​​hatását vizsgálta, azt mutatta, hogy a rozmaringlevél kivonat alkalmazása után a haj javult a növekedése. [source].

Egy régebbi tanulmány korábban azt találta, hogy a hordozóolajok és illóolajok, köztük a rozmaringolaj keverékével végzett fejbőrmasszázs jelentősen megnövelte a hajnövekedést 7 hónapos napi kezelés után. [source].

2015-ben a kutatók publikáltak egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a helyileg alkalmazott rozmaringolaj 6 hónapos napi használat után a 2%-os minoxidil szőrnövekedést serkentő hatást mutatott egerekben, ami arra utal, hogy az emberi hajnövekedést is elősegítheti. [source].

Később megállapították, hogy a mechanizmus a véráramlás növekedése a szőrtüszők körül, hasonlóan a minoxidilhez [source]. Azt is kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást [source].

Noha ezek a tanulmányok azt sugallják, hogy a rozmaringolaj hasznos lehet a hajhullás kezelésében, további kutatásokra van szükség annak hatásainak és hatásmechanizmusainak teljes megértéséhez.

Hogyan készítsünk rozmaringolajat a hajra

A rozmaringolaj készítése hajra egy egyszerű eljárás, amelyet otthon is elvégezhet friss vagy szárított rozmaringlevél és hordozóolaj felhasználásával. A rozmaringgal átitatott olaj nem olyan erős, mint az illóolaj, de még mindig élvezheti a növényi előnyeit. Így készítsünk rozmaringos olajat:

Anyagok:

– 1 csésze jojobaolaj (vagy más hordozóolaj, például kókusz- vagy olívaolaj)

– 1/2 csésze friss vagy szárított bio rozmaringlevél

– Tiszta üvegedény szorosan záródó fedéllel

— Sajtvászon vagy finom hálószűrő

Utasítás:

A rozmaringleveleket alaposan mossuk meg, és hagyjuk teljesen megszáradni.

A rozmaringleveleket ujjaival vagy mozsártörővel enyhén törje össze, hogy az illóolajok felszabaduljanak.

Adja hozzá a zúzott rozmaringleveleket az üvegedénybe, és fedje be a hordozóolajjal. Ügyeljen arra, hogy a levelek teljesen el legyenek merülve az olajban.

Szorosan zárja le az edényt, és tegye hűvös, sötét helyre legalább 2 hétre. Felgyorsíthatja a folyamatot, ha az üveget meleg helyre, például napos ablakpárkányra helyezi, minden nap néhány órára.

2 hét elteltével szűrje le az olajat egy sajtkendőn vagy finom szűrőn, hogy eltávolítsa a rozmaring leveleit.

Tárolja a rozmaringolajat tiszta, légmentesen záródó üvegedényben, és tegye hűvös, sötét helyre felhasználásig.

Hogyan kell használni:

Masszírozzon egy kis mennyiséget a fejbőrére és a hajára, összpontosítva azokra a területekre, ahol serkenteni szeretné a hajnövekedést vagy csökkenteni szeretné a korpásodást. Hagyja az olajat a hajon legalább 30 percig vagy egy éjszakán át, mielőtt samponnal és kondicionálóval kimosná. A legjobb eredmény elérése érdekében hetente egyszer vagy kétszer használja a rozmaringolajat a hajra.

A rozmaringolaj hajra való felhasználásának módjai

A rozmaringolaj felhasználható a hajnövekedés elősegítésére, a korpásodás csökkentésére, valamint a haj általános egészségének és megjelenésének javítására. Íme néhány módszer a rozmaringolaj hajra való használatára:

1. Rozmaringolajos fejbőrmasszázs

Keverjen össze néhány csepp hígított rozmaringolajat hordozóolajjal, például kókusz- vagy olívaolajjal, és masszírozza a keveréket a fejbőrére 5-10 percig. Ez elősegítheti a fejbőr vérkeringésének serkentését és a haj növekedését.

Tedd ezt lefekvés előtt, hogy a hajad egy éjszakán át beszívódhasson, majd reggel mosd ki. Ha nagyon nehezen üríted ki az olajokat a hajadból, keverj egy kis kímélő mosogatószert samponnal a kezedben, hogy levágd a zsírt.

2. Rozmaringolajos hajmaszk

Keverj el néhány csepp rozmaringolajat kedvenc hajmaszkoddal vagy mélykondicionálóddal, és vigye fel a hajára. Hagyja rajta a maszkot 30 perctől egy óráig, mielőtt vízzel öblítse le. Ez segíthet kondicionálni és hidratálni a hajat, puhává és fényessé téve azt.

3. Rozmaringolajos sampon és balzsam

Adjon hozzá néhány csepp rozmaringolajat a szokásos samponjához és balzsamához, és használja a szokásos módon. Ez idővel csökkentheti a korpásodást és elősegítheti a hajnövekedést.

4. Rozmaringolajos hajöblítő

Hajmosás után keverjen össze néhány csepp rozmaringolajat vízzel, és használja utolsó öblítésként. Ez segíthet kondicionálni és hidratálni a hajat, puhává és fényessé téve azt.

Rozmaring illóolaj…

[ad_2]

Forrás