Oldal kiválasztása

[ad_1]

Sziasztok, olajrajongók! Valószínűleg tudja, hogy az illóolajok a stressztől kezdve mindenre alkalmasak [source] hogy szipogjon [source]. De tudtad, hogy a bosszantó zúzódások és izomfájdalom esetén is segíthetnek? Így van, emberek – az illóolajok zúzódások elleni varázslatos erejéről beszélünk! Kösd fel hát a csatot, és készülj fel, hogy megismerd az elsősegély-készletedben tartandó legfontosabb EO-kat.

Hogyan alakulnak ki a zúzódások

Zúzódások akkor fordulhatnak elő, ha a test egy része olyan sérülést szenved, amely kis vérerek szétrepedését okozza, ami lehetővé teszi a vér kiszivárgását a bőr alatt. Ez a vér sötét területet képez, amely általában fájdalmas tapintású.

Azonban nem csak a sérülések okoznak zúzódásokat. Egyéb hozzájáruló tényezők lehetnek:

– Öregedő bőr
– Bizonyos gyógyszerek
– Bizonyos egészségügyi állapotok

Számos módja van a zúzódások kezelésére és a gyógyulási folyamat elősegítésére, beleértve a jégcsomagok alkalmazását. De az egyik lehetőség, amely szintén hatásos lehet, a meghatározott hatású illóolajok célzott használata.

7 illóolaj zúzódásokra + duzzanatokra

Az illóolajok (EO-k) aromás növényekből készült koncentrált folyékony kivonatok. Különböző módokon és sokféle állapot kezelésére használhatja őket. Zúzódások esetén számos olaj rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek a legjobb eredményt nyújtják.

1. Tömjén

A tömjén a Boswellia fa gyantájából származik, és évszázadok óta használják szertartásra és gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. [source]. Ismeretes, hogy gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így hasznos gyógyír különféle bőrápolási és egészségügyi állapotok esetén, beleértve a lágyrész sérüléseket, például a zúzódásokat.

Korlátozott tudományos kutatások állnak rendelkezésre a tömjén EO kifejezetten zúzódások kezelésére való használatával kapcsolatban. Néhány tanulmány azonban megvizsgálta a gyulladás és a fájdalom csökkentésére gyakorolt ​​lehetséges előnyeit, amelyek a zúzódásokkal kapcsolatos gyakori tünetek.

A Journal of Ethnopharmacology folyóiratban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy a tömjénolaj gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást. [source]. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a tömjénolaj hatékony természetes gyógymódként használható különféle gyulladásos állapotok kezelésére, beleértve a zúzódásokat is.

Egy másik, az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban megjelent áttekintő cikk megemlíti a tömjénolaj fájdalomcsillapító tulajdonságait [source]. Ezek a hatások hasznosak lehetnek a zúzódásokkal kapcsolatos fájdalom csökkentésében.

2. Levendula

Kutatási vizsgálatok kimutatták, hogy a levendula EO gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik [source], ami minden bizonnyal segíthet csökkenteni a zúzódásokkal járó fájdalmat és gyulladást. Elősegítheti az ellazulást és csökkentheti a stresszt is [source]ami tovább segítheti a gyógyulási folyamatot.

A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy a levendula EO gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Ez az állatkísérlet arra a következtetésre jutott, hogy a levendula segít csökkenteni a sérülésekre adott gyulladásos választ, beleértve a duzzanatot is, ha alacsony dózisban alkalmazzák [source]

A levendula érzéstelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet enyhíteni a zúzódások okozta kellemetlen érzéseket, ha masszázzsal és aromaterápiával együtt használják [source].

3. Helichrysum

A Helichrysum, más néven örök virág, vérzéscsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, és még a zúzódásokat is megelőzheti [source]. Ha sérülés után gyorsan alkalmazza a helichrysumot, az segíthet csökkenteni a zúzódás méretét és megjelenését.

A helichrysumban található bioaktív vegyületek meglehetősen hatékony gyulladáscsökkentők. Fenolsavai, mint például a klorogénsav és a kávésav, valamint a flavonoidok antioxidánsok, amelyek megkötik a szabad gyököket, kezelik a szövetkárosodást és csökkentik a duzzanatot. [source].

4. Kamilla

A kamillát a kamilla növény virágaiból vonják ki. A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságairól is jól ismert kamilla EO hasznos orvosság lehet a zúzódások ellen. A kutatások kimutatták, hogy a kamilla hatóanyagai a bőr felszíne alatti mélyebb rétegekbe is eljuthatnak [source].

5. Árnika

Az árnika az Arnica montana növényből származik, és évszázadok óta természetes gyógymódként használták zúzódások és egyéb sérülések ellen. Úgy gondolják, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a zúzódásokhoz kapcsolódó duzzanatot és fájdalmat.

Az árnikagél helyi alkalmazása javította a sebgyógyulást egy állatkísérletben [source]és egy 20%-os árnika kenőcs javította a véraláfutásokat az emberekben [source]. Ez az olaj fájdalomcsillapító is lehet, mert csökkenti a duzzanatot [source].

6. Cickafark

A cickafark segíthet a fájdalom enyhítésében és javíthatja a zúzódások megjelenését. A duzzanatot is javíthatja. Kimutatták, hogy orbáncfűvel kombinálva különösen jól működik a zúzódások gyógyulásának felgyorsításában [source].

7. Muskátli

A muskátlit a Pelargonium graveolens növény leveleiből és virágaiból vonják ki. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságairól ismert egy másik, amely népszerű gyógyszer a zúzódások kezelésére.

A Geranium EO duzzanatot csökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a zúzódások okozta kellemetlenségek enyhítésében. Ezenkívül fokozhatja a vérkeringést az érintett területen [source]segíti a zúzódások gyorsabb gyógyulását.

Az illóolajok használata zúzódásokra

Az illóolajok néhány különböző módon használhatók a zúzódások kezelésére és a sebgyógyulás elősegítésére. Tanuljon meg néhány receptet ezek alkalmazására.

1. Levendula és Helichrysum gyógyító keverék

Ehhez az EO készítményhez a következő összetevőket szeretné összegyűjteni:

– 10 csepp levendula illóolaj
– 10 csepp helichrysum illóolaj
– Jojoba vagy frakcionált bio kókuszolaj (az Ön hordozóolaja)
– 30-40 ml-es üvegpalack

Adja hozzá a levendula és a helichrysum olajat egy üvegpalackba. Töltse fel az egészet hordozóolajjal, akár jojoba-, akár kókuszolajjal. Keverje össze az összetevőket, és tárolja az üveget hűvös és sötét helyen.

A zúzódások kezelésére használjon 5-6 cseppet ebből a keverékből, és dörzsölje be vele a sérült területet. Tudsz…

[ad_2]

Forrás