Oldal kiválasztása

[ad_1]

A kozmetikumok, samponok, testápolók és egyéb termékek, amelyeket a bőrére viszel, ugyanolyan hasznosak vagy károsak lehetnek, mint bármi, amit a testedbe teszel. Szinte mindenki egyetért azzal, hogy a természetesebb termékek használata vagy – ami még jobb, ha saját kezűleg készíti el – a legbiztonságosabb megoldás az Ön és a környezet számára. Ismerje meg a bőrápoló és a smink összetevőit, amelyeket elkerülhet, hogy a legjobb megjelenést és a legjobb közérzetet biztosítsa.

Alapvető fontosságú, hogy testét belülről és kívülről befelé táplálja. Az arclemosókban, testápolókban, fényvédőkben és egyebekben található összetevőket az allergiás reakcióktól kezdve a hormonális zavarokon át a rákig mindennel összefüggésbe hozzák.

A legrosszabb az, hogy néhányuk közvetlenül a véráramba kerül, és idővel felhalmozódik, amikor a bőrre vagy a hajra alkalmazzák [source]. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely összetevőket kerülje el, és hogyan találjon biztonságosabb alternatívákat.

Ugorj:

1. Nátrium-lauril-szulfát (SLS)

Megtalálható: sampon, testápoló, alapozó, arclemosó, szájvíz és fogkrém

A nátrium-lauril-szulfát vagy SLS egy gyakori felületaktív anyag, amelyet számos testápolási és tisztítószerben használnak. Kimutatták, hogy bőrirritációt okoz vagy hozzájárul ahhoz [source]fekély, seb [source]a bőr természetes barrier funkciójának és olajegyensúlyának megzavarása [source]és szemkárosodás [source].

Szintén széles körben úgy tartják, hogy a száj és az áll körüli pattanások (különösen a cisztás pattanások) fő okozója, mivel komedogén (eltömíti a pórusokat). Válasszon természetes sampont, és készítsen saját vegyszermentes testápolót, fogkrémet vagy hideg eljárással készült szappant.

2. Butilezett hidroxi-anizol (BHA)

Megtalálható: hámlasztókban, parfümökben, hidratálókban és ajakbalzsamokban

A Nemzeti Toxikológiai Program a BHA-t (nem tévesztendő össze a másik BHA-val: béta-hidroxisavval) „ésszerűen feltételezhetően emberi rákkeltőnek” minősíti. [source]Állatkísérletek során a BHA neurotoxikus hatást mutatott [source] és zavarja a reproduktív rendszer normális fejlődését [source] és a pajzsmirigyhormon szintje.

Az Európai Unió illatában nem biztonságosnak tartja. Válassz egy BHA- és ftalátmentes parfümöt. És próbálja ki a kezét saját ajakbalzsam és hidratáló készítésében.

3. Triklozán és triklokarbán

Megtalálható: fogkrémben, dezodorban és antibakteriális szappanban

A triklozán nagy divat volt, amikor az 1990-es években az antibakteriális termékek mindenütt elterjedtek. Még az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) is egyetért azzal, hogy a triklozán használata nem tesz jót az embereknek. [source].

2013-ban pedig úgy döntött, hogy a gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy nincs hosszú távú káros hatása a termékekben való felhasználáskor. [source]. Az FDA 2016-ban tiltotta meg a vegyi anyag használatát bizonyos szappanokban.

A sok megmaradt fogyasztási cikkben még mindig előforduló triklozán (folyékony termékekben) és triklokarbán (a szappanokban) hormonális zavarokkal hozható összefüggésbe. [source]bakteriális rezisztencia, károsodott izomműködés, károsodott immunrendszer és fokozott allergia [source].

Ehelyett használjon természetes antibakteriális és fertőtlenítő szereket, például teafa és eukaliptusz illóolajokat és alkoholmentes boszorkánymogyorót.

4. Aminofenol, diaminobenzol, fenilén-diamin (kőszénkátrány)

Megtalálható: hajfestékben és samponban

A kőszénkátrányt, a szénfeldolgozás melléktermékét leginkább a foglalkozási expozíció utáni hatásai miatt vizsgálták [source]. Ismert emberi rákkeltő anyag [source]a Nemzeti Toxikológiai Program és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint [source].

A fodrászok és más szakemberek szinte naponta vannak kitéve ezekkel a vegyi anyagokkal. Európa számos ilyen összetevőt betiltott a hajfestékekben. Míg az FDA szankcionálja a kőszénkátrányt speciális termékekben, például korpásodás és pikkelysömör elleni samponokban, ezeknek a termékeknek a hosszú távú biztonságossága nem bizonyított.

Ha korpás vagy más gyulladásos fejbőrproblémái vannak, enyhülést találhat egy házi készítésű almaecetes samponnal.

5. Parabének

Megtalálható: smink, hidratáló, borotvazselé, sampon, személyi síkosító és spray barnító termékek

A parabéneket általában tartósítószerként használják fürdő- és testtermékekben. Kutatási tanulmányok összefüggésbe hozták a parabéneket, amelyek az endokrin rendszert károsító anyagok, amelyek utánozzák az ösztrogént [source]a mellrák népszerűsítésére [source]bőrrák és a spermiumok számának csökkenése, az FDA mégsem döntött úgy, hogy káros [source]. A legutóbbi aggodalom a parabének élethosszig tartó expozíciója volt, mivel a kozmetikai termékeket hosszú ideig naponta használják. [source].

Az Európai Bizottság Fogyasztói Termékekkel foglalkozó Tudományos Bizottsága szerint a hosszabb láncú parabének, mint a propil- és butil-parabének, valamint elágazó láncú megfelelőik, az izopropil- és izobutil-parabének károsíthatják az endokrin rendszert, és szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhatnak. [source].

A Campaign for Safe Cosmetics azt javasolja, hogy kerülje a „-paraben” utótagú összetevőket, például az etilparabént, a propilparabént és a butilparabént. [source] A parabénmentes termékek is ilyen címkével lesznek ellátva.

6. Polietilénglikol/PEG-ek

Megtalálható: bőrradírokban, testápolókban, sminkekben és fogkrémekben

Azok az apró műanyag gyöngyök az arc- vagy ajakradírokban és a hámlasztó lemosókban polietilénből készülnek (ezt azért használják, mert gyengédebbek a bőrön, mint a természetes hámlasztók, például a dióhéj). Ezek a szintetikus vegyszerek gyakran 1,4-dioxánnal szennyezettek, amelyet az Egyesült Államok kormánya valószínűleg emberi rákkeltőnek tart. [source] és amely könnyen behatol a bőrbe.

A polietilén bőrirritáló hatású, ezért soha nem szabad sérült bőrön használni. Ezeket a bőrradírokban és testápolókban lévő polietilén gyöngyöket szintén nem szűrik ki a szennyvízrendszereink, ami azt jelenti, hogy összegyűjthetik a szennyező anyagokat, és a vízi utakba juthatnak, ahol a halak és a tengeri állatok elfogyasztják őket.

7. Retinil-palmitát és retinil-acetát

Megtalálható: hidratáló, ajaktermékek és fényvédő krémek

A retinol termékek (amelyeket gyakran „öregedésgátlónak” neveznek) az ellenkező hatást fejtik ki, és napfényben hatástalanná válnak, így extra…

[ad_2]

Forrás