Oldal kiválasztása

[ad_1]

Valahányszor itt készítünk egy parfümöt, testpermetet vagy kölni receptet, mindig ugyanazt a kérdést tesszük fel: Hogyan tarthatom meg hosszabb ideig a parfümöm? Mint parfüm viselő, megértem! Mi sem frusztrálóbb annál, mint ha csak az illatanyagot alkalmazzuk, hogy az illat percek vagy órák alatt elhalványuljon.

A rossz hír az, hogy a legtöbb természetes illat (és még sok természetellenes illat is) nem úgy készült, hogy egész nap kitartson. A bennük lévő illékony vegyületek gyorsan lebomlanak vagy elmúlnak, ami azt jelenti, hogy újra fel kell kenned az illat felélesztéséhez. A jó hír azonban az, hogy vannak olyan dolgok, amelyekkel a parfüm hosszabb ideig tart.

Íme néhány tipp és trükk, amelyekkel meghosszabbíthatod parfümöd élettartamát, és biztosíthatod, hogy kedvenc illatodból a lehető legtöbbet hozd ki.

Milyen tényezők határozzák meg a parfüm tartósságát?

Ha a jellegzetes illata túl gyorsan elhalványul, annak oka lehet valami, amit éppen csinál (vagy nem tesz). Íme néhány meglepő tényező, amelyek befolyásolhatják kedvenc illatod élettartamát.

Hogyan tárolja az illatát

Amint kinyitod a dobozt, a parfüm elkezd lebomlani. Ennek az az oka, hogy a hő, a napfény, a nedvesség és az oxigén lebontja azokat a kémiai kötéseket, amelyek a parfüm illatát adják. Ahogy a parfüm öregszik, az illata megváltozik, és kevésbé erős.

Legyen szó házi készítésű parfümről vagy bolti illatról, mindig hűvös, száraz helyen tárold. A hűtőszekrény nagyszerű választás, mivel távol tartja a parfümöt a fénytől és a hőtől, de az éjjeliszekrényen, a szekrényben vagy a fiókban is tárolhatja a parfümöt.

És soha ne tároljon parfümöt a fürdőszobában vagy egy napsütötte ablakpárkányon, mivel ezeken a helyeken olyan körülmények vannak, amelyek gyorsabban lebontják az illatokat.

Az évszak

Csakúgy, mint a házon belüli körülmények, bizonyos külső körülmények befolyásolhatják parfümje élettartamát. A meleg, párás időben gyorsabban lebontja az illatokat, mint a hideg, száraz időben. A meleg izzadást is okozhat, ami lényegében leöblíti az illatanyagot.

Hogyan permetezed

Ha haját vagy ruháját enyhén bepároljuk parfümmel, lágy, szétszórt illatot hozunk létre, amelynek nincs nagy tartóereje. Eközben a pulzuspontok (azok a területek, amelyek hőt bocsátanak ki, mint a nyak, a könyök belső oldala, a csukló és a térd) leeresztése segít megőrizni az illatot, és lassan kiengedi a nap folyamán.

A bőr nedvességtartalma

Ha száraz a bőröd, akkor igazából nincs semmi, amihez ragaszkodhatna az illat, ami miatt gyorsan elmúlik. A nedves, rugalmas bőr viszont arra ösztönzi az illatokat, hogy beépüljenek, és idővel lassan szétterjedjenek.

8 trükk a parfüm tartósításához

1. Először vigyen fel testolajat vagy hidratáló krémet

A parfüm permetezése előtt próbáljon meg egy kis testolajat vagy jojobaolajat felvinni a bőrére. A jojobaolaj utánozza a bőr természetes faggyúját [source], így nem változtatja meg az illata illatát. De minden illatmentes hidratáló segít megkötni az illatát, és megtartó erőt ad neki.

Alternatív megoldásként alkalmazhat parfümöt közvetlenül a zuhanyból való kiugrás után, amikor a bőre még enyhén nedves. (Csak ne tárold a parfümödet a fürdőszobában, jó?)

2. Helyesen vigye fel a parfümöt

Igen, van jó és rossz módja a parfüm felvitelének. Tartsa az üveget nagyjából 3-5 hüvelyk távolságra a bőrtől, és fújja be 2-3 alkalommal.

Ezután anélkül, hogy a bőrébe dörzsölné, hagyja megszáradni a parfümöt. A dörzsölés vagy blottolás valójában lebontja a parfümöt, és megakadályozza, hogy összeolvadjon a szervezet saját olajaival, ami az illat gyorsabb eloszlását okozhatja.

3. Permetezzen közvetlenül a pulzuspontjaira

Biztosan hallottad ezt gyerekkorod óta, de mindig kend be parfümmel a pulzuspontjaidat. Ezek a pontok lényegében bárhol találhatók, ahol egy artéria a bőr felszínéhez közel helyezkedik el, például a csuklón, a könyökön és a nyakon.

Az artériák kis mennyiségű hőt bocsátanak ki, ami felmelegíti az illatot és szétszórja az illatot a levegőbe. (Ha nem ismeri teste összes pulzuspontját, a következő részben lebontjuk, úgyhogy olvass tovább!)

4. Válasszon olaj alapú parfümöt

Mivel az olaj könnyebben tapad a bőrhöz, mint az alkohol vagy a víz alapú termékek, az olajalapú illatanyagok akár 15 órán keresztül is kitartanak, és idővel lassan szabadítják fel az illatukat. Könnyű görgős golyós parfümöt készíthetsz, amivel felviszed.

5. Keress egy koncentrált illatot

Ha a választott parfümje nem olaj alapú, akkor mindenképp a lehető legkoncentráltabb illatot válassza. Az eau de parfum készítmények általában sokkal erősebbek, mint a toalettvíz és a testpermet. Ha problémái vannak a világosabb illatok megragadásával, válasszon erősebb, magasabb olajkoncentrációjú parfümöt.

6. Rétegezz különböző típusú parfümöket

Ha azt szeretné, hogy kedvenc illata egész nap kitartson, a rétegezés a megfelelő út. Egyszerűen először vigye fel a választott illat egy olaját vagy szilárd változatát, majd vigye fel rá egy spray-t (vagy rétegezhet be egy kiegészítő illatot, ha nincs két változata ugyanabból a parfümből). Nemcsak az illatát erősíti, de hidratálja is a bőrt, hogy meginduljon.

Illatanyagot is adhat a szappanhoz vagy testápolóhoz, hogy utánozza kedvenc illatát.

7. Az alapjegyek kulcsfontosságúak

Amint az illat világosabb, szellősebb aspektusai elhalványultak, általában az illat alapjegyei maradnak. De nem minden parfüm erős alapjegy. Az egész napos illatért hagyd ki a világosabb, virágillatú parfümöket, és ragaszkodj a fás, pézsmás illatokhoz, amelyek kedvelik ezt a vaníliával és szantálfával. További illatanyagok közé tartozik a cédrusfa, a pacsuli, a borostyán és a tölgymoha.

8. Dobd fel a lejárt szavatosságú üvegeket

Tudom, hogy a parfüm drága, de tényleg ki kell dobni azt a régi üveget a szemetesbe. A parfümök csak körülbelül 2 évig tartanak el – talán 3 évig, ha hűtőszekrényben tárolták őket.

Ha az illatod enyhén illatosodik, vagy az illata már nem tart olyan sokáig, mint régen, higgy nekem, itt az ideje. Csak tartsa meg a szép üvegeket új parfüm készítéséhez!

Hol kell alkalmazni a parfümöt

Ha az illatanyagot a megfelelő helyekre kened fel, az óriási változást hozhat abban, hogy az illata mennyi ideig marad…

[ad_2]

Forrás